Matkustus USA:han

Matkustus USA:han

Yhdysvaltojen vaatimat matkadokumentit ja ennakkotiedot

1. US Secure Flight Program

Yhdysvaltain turvallisuusviranomainen The Transportation Security Administration (TSA) käyttää Secure Flight -ohjelmaa, jolla kerätään ennakkotietoja jokaisesta Yhdysvaltoihin, Yhdysvalloista tai Yhdysvaltojen kautta matkustavasta henkilöstä.

 

Kaikkiin varauksiin, joissa matka suuntautuu USA:han, USA:sta, USA:n tai sen ilmatilan kautta, on annettava seuraavat tiedot matkavarauksen yhteydessä, ennen lipunkirjoitusta:

 • Täydellinen nimi (kuten se on kirjoitettu passiin koneluettavaan osaan esim. HAEMAELAEINEN LIISA ANNIKKI)
 • Sukupuoli
 • Syntymäaika
 • Kansalaisuus (esim. suomalainen)
 • REDRESS-numero (mikäli saatavilla)
 • KNOWN TRAVELLER-numero (mikäli saatavilla)

 

Pyydämme teitä ystävällisesti ilmoittamaan yllä olevat tiedot vahvistuksen yhteydessä. Lentoyhtiö toimittaa tiedot eteenpäin TSA:lle. Tiedot pitää olla lentovarauksessa viimeistään 72 tuntia ennen lähtöä. Mikäli varaus tehdään vähemmän kuin 72 tuntia ennen lentoa, tiedot on annettava heti varauksen yhteydessä. Vaadittujen tietojen puuttuminen varauksesta voi aiheuttaa sen, että lentoyhtiö ei voi hyväksyä henkilöä lennolle.

*)Redress-numero on DHS:n antama yksilöllinen tunnus, joka annetaan niille henkilöille, jotka käyttävät DHS:n TRIP-ohjelmaa (TRIP=Traveler Redress Inquiry Program).
**)Known Traveller–numeroa käytetään sellaisten matkustajien tunnistamiseksi, joille Yhdysvaltain viranomaiset ovat tehneet turvallisuusselvityksen.

Lisätietoja US Secure Flight Program.

2. Passi- ja osoitetiedot – APIS (Advance Passenger Information System)

 

USA:n viranomaiset (US Department of Homeland Security) vaativat lentoyhtiöitä ilmoittamaan ennakkoon USA:han matkustavien henkilöiden passi- ja osoitetiedot. Menettely koskee kaikkia muita paitsi USA:n kansalaisia. Tiedot kerätään viimeistään lähtöselvityksessä.

Jotta lähtöselvitys sujuisi mahdollisimman nopeasti, suosittelemme, että täytätte osoitetiedot etukäteen lentoyhtiöiden Internet-sivuilla.

 

Linkit lentoyhtiöiden sivuille osoitetietojen keräämistä varten

 

 • Finnair
  Huom! Käytä sisäänkirjautuessa isoja kirjaimia, ilman ääkkösiä (Å -> A, Ä -> A, Ö -> O).

 

Mikäli lentoyhtiö kerää tiedot PDF-lomakkeella, on se tulostettava mukaan lähtöselvitykseen.

Halutessanne CWT voi myös täyttää tiedot puolestanne. Mikäli majoitusta ei ole varattu kauttamme, pyydämme ystävällisesti ilmoittamaan osoitteenne USA:ssa (kadunnimi ja numero, kaupunki, osavaltio ja postinumero). Palvelusta veloitamme palveluhinnastomme mukaisen viisuminkäsittelymaksun.

 

3. ESTA

Anomuslomake ja tarkemmat lisäohjeet löytyvät täältä

suomeksi
englanniksi

 

USA:n tulli- ja rajavartiolaitos (Department of Homeland Security / Customs and Border Protection) on ottanut käyttöön elektronisen hyväksymismenettelyn USA:han matkaavia varten. Matkustajan tulee tehdä ESTA-hyväksyntä Internetin kautta viimeistään 72 tuntia ennen matkaansa.

ESTA-hyväksyntä on maksullinen ja maksu peritään luottokorttimaksuna hakemuksen yhteydessä.

ESTA-hyväksyminen on voimassa kaksi vuotta tai lyhyemmän ajan, mikäli passi vanhenee ennen sitä tai passin tiedot muuttuvat. ESTA-hyväksynnnän puuttuessa voidaan matkustajilta evätä pääsy koneeseen.

Huom! Matkustajat, jotka ovat vierailleet 1.3.2011 jälkeen Irakissa, Iranissa tai Sudanissa tarvitsevat viisumin. Kyseisille matkustajille ei riitä pelkkä ESTA-matkustuslupa.

 

Yhdysvaltain ESTA-tietoihin lisävaatimuksia 

Koskee seuraavia osavaltioita/kaupunkeja: Georgia – Atlanta, Illinois – Chicago, California – Los Angeles, District of Columbia – Washington, DC, Texas – Dallas-Fort Worth, New York – New York City, California – San Francisco, Washington – Seattle, New Jersey – Newark. Uudet lisätiedot vaaditaan matkoille 03.11.2014 alkaen.


Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitos (DHS) on asettanut lisätietovaatimuksia ESTA-hakemuksille 03.11.2014 alkaen. Lisätietoja edellytetään nyt seitsemään uuteen hakemuskohtaan ESTA-lomakkeessa (linkki lomakkeeseen yllä). Kysymykset koskevat muun muassa muita mahdollisia käytössä olevia nimiä tai muita kansalaisuuksia.

Voimassaolevat ESTA-luvat ovat voimassa sellaisinaan eikä asia edellytä toimenpiteitä. Uusiin lisäkysymyksiin vastataan sitten, kun uutta ESTAaa mahdollisesti haetaan vanhan ESTAn tai passin voimassaoloajan päätyttyä.

 

4. Passi ja viisumi

USA:n maahantuloviranomainen vaatii jokaiselta maahan saapuvalta viisumittomalta suomalaiselta matkustajalta biometrisen sirulla varustetun passin.

Suomen kansalainen voi matkustaa ilman viisumia USA:han edellyttäen, että

 • hänellä on voimassa oleva, biometrinen sirulla varustettu passi
 • passin on oltava voimassa koko matkan ajan, suositellaan kuitenkin passin olevan voimassa vähintään 6 kk matkan jälkeen
 • hän on loma- tai liikematkalla
 • hänen matkansa kestää enintään 90 päivää
 • hänellä on vahvistettu paluulippu tai lippu jatkolennolle (tai e-lipun matkakuvaus/kuitti)
 • hänellä on riittävästi varallisuutta kattamaan koko oleskeluaika
 • hänen US Secure Flight Program-, APIS- ja ESTA-tietonsa on täytetty asianmukaisesti ja ajoissa
 • hän saapuu saapuu USA:han ns. Visa Waiver -ohjelmaan osallistuvalla kuljetusyhtiöllä.

 

Muutoksia Yhdysvaltain viisumivapausohjelmassa

1.4.2016 voimaan astuneet muutokset USA:n viisumivapausohjelmassa (VWP) edellyttävät nyt, että Yhdysvaltoihin saapuvilla matkustajilla on ESTA-matkustusluvan lisäksi biometrinen sirulla varustettu passi, joka usein kulkee nimellä e-passi. Matkustajilta, joilla on vanhempi, siruton passi, evätään maahanpääsy.

Uudet passimääräykset eivät liity ESTA-lupaan. Matkustajilta vaaditaan edelleen voimassa oleva ESTA-matkustuslupa ennen kuin he matkustavat Yhdysvaltoihin.

Tarkistakaa, että teillä on biometrinen e-passi ennen kuin lähdette matkalle Yhdysvaltoihin. ESTA-hakemusprosessin yhteydessä ei tarkisteta, millainen passi hakijalla on. Näin ollen on mahdollista, että ESTA-lupa myönnetään siitä huolimatta, että hakijalla ei ole e-passia.

Matkustajien, joilla ei ole e-passia ja jotka haluavat matkustaa Yhdysvaltoihin, tulee korvata passinsa uudella mahdollisimman nopeasti.

Voit helposti tarkistaa, onko passisi e-passi, katsomalla passin etukannesta, onko siinä yleismaailmallinen e-passitunnus .

 

Lisätietoa Yhdysvaltain viisumivapausohjelmasta saatte käymällä Department of Homeland Security -verkkosivulla.