Kauniit ja älykkäät

Kun kuulee sanan ’Pohjois-Kalifornia’, mieleen tulee välittömästi kuva Golden Gate-sillasta, joka hohtaa säkenöivän sinisen meren yllä tai raitiovaunuista, jotka hiljalleen hivuttautuvat ylös mahdottoman jyrkkiä mäkiä tai nuorista, farkkukankaan päällystämistä yrittäjistä astumassa Google-bussiin matkalla töihin.

Golden Gate

San Francisco hallitsee mielikuviamme alueesta, ja kaupungin kansainvälisesti tunnettu teknologiaosaaminen on ollut loistava matkailuvalttikortti siitä asti kun Piilaakson buumi alkoi. Kaupungissa vierailee vuosittain jopa 25 miljoonaa ihmistä. Pohjoisessa Kaliforniassa on kuitenkin paljon muutakin kuin huipputason pioneerityötä teknologian saralla. Alueen luonnon kauneutta ei voi väheksyä.


Teknologiaturismia

Etsitkö inspiraatiota seuraavaa isoa keksintöä varten? San Francisco on täynnä paikkoja, joissa Piilaakson isoimmat innovaattorit osuivat kultasuoneen. Vehreällä South Parkilla voi esimerkiksi nähdä unelmoivia yrittäjiä piknikillä imemässä sisään samaa ilmaa, jota Jack Dorsey hengitti saadessaan idean, josta lopulta tuli Twitter.

Neljänkymmenenviiden minuutin ajomatkan päässä keskustasta, mitäänsanomaton autotalli Palo Alton asuinalueella on teknologiaturistien mekka: Addison Avenue 367 on se osoite, jossa William Hewlett ja David Packard kokosivat ensimmäisen oskillattorinsa. Tämän vuoksi kyseistä osoitetta pidetään Piilaakson synnyinkotina.

Muita hienoja kohteita teknologiafaneille ovat esimerkiksi:

1. Computer History Museum – interaktiivinen museo täynnä nostalgiaa pursuavia esineitä, jotka esittävät tietokoneiden evoluution. Näytteillä on muun muassa IBM 1401 Demo Lab, joka herättää henkiin 1960-luvun tietokonejärjestelmät. (Lisätietoja: computerhistory.org)

2. Exploratorium
– missionaan uteliaisuuden herättäminen ja luovuuteen inspiroiminen tämä tiedekeskus saattaa pistää aivosi raksuttamaan. Tiedekeskuksessa pidettävät ilmaiset ’lounas+luento’-tapahtumat sisältävät luentoja tieteilijöiltä ja taiteilijoilta, jotka pitävät sinut ajan tasalla tuoreimmista tutkimuksista ja uusimmista keksinnöistä. (Lisätietoja: exploratorium.edu)

3. Apple Company Store
– mikäli sinä olet se, joka on aina ensimmäisenä jonossa uuden iPhonen tulossa myyntiin, on suuntasi varmasti myös Applen kampus Cupertinossa. Ainoassa yleisölle avoimessa rakennuksessa, vasta valmistuneessa Applen kaupassa, voit ostaa virallisia Apple-muistoesineitä ja kokea avaruusajan shoppailua. (lisätietoja: apple.com) 

Takaisin luontoon

– Santa Cruz on loistava kohde viikonloppureissulle kaupungissa vietetyn liikematkan jälkeen, kertoo Visit Californian Emma Westman. – Siellä on valtavasti tekemistä, aina Monterey Bayssä surfaamisesta rannikon punapuumetsissä vaeltamiseen.

CWT:llä Yhdysvalloissa työskentelevä Michaela Baltasar on kotoisin Pohjois-Kaliforniasta. Hän suosittelee kokeilemaan automatkaa San Franciscosta pohjoiseen. – Marinin ja Sonoman rannikkoalueet ovat erittäin kauniita: Point Reyes, Bolinas ja Bodega Bay tarjoavat kaikki mahtavia merimaisemia, hän kertoo.

Muita unohtumattomia ulkoiluelämyksiä ovat esimerkiksi:

1. Lake TahoeKalifornian ja Nevadan rajalla sijaitsevan, Yhdysvaltojen kuudenneksi suurimman järven kristallinkirkkaan veden äärelle pääsee San Franciscosta neljässä tunnissa. Vesiurheilulajien lisäksi alueella voi myös marraskuusta huhtikuuhun harrastaa laskettelua yhdeksässä eri laskettelukeskuksessa, ja alueelta löytyy myös runsaasti kävelyreittejä jotka kulkevat läpi tuoksuvien Jeffrey-mäntypuumetsien.

Dry Creek -laakson viinitarhaa

2. Viinimaistelu Sonomassa Sonoman alueen Pinot noir- ja Chardonnay -rypäleistä tunnetut, auringonkyllästämät viinitilat ovat tunnin ajomatkan päässä San Franciscosta pohjoiseen. – Voit joko luoda oman aikataulusi, maksaa kierroksia järjestävälle yritykselle tai vuokrata polkupyörän ja pyöräillä tilalta tilalle, kertoo Baltasar. – Mikäli olet enemmän olen ystävä, niin löydät alueelta myös loistavia panimoita, kuten Russian River Brewing ja Lagunitas.

3. Yosemiten luonnonpuistoNeljän tunnin ajomatkan päässä San Franciscosta, Yosemiten laaksosta löytyy huikaisevia rotkoja, korkeita huippuja, sekä kolme maailman kahdestakymmenestä korkeimmasta vesiputouksesta, joista Yosemite Falls on Yhdysvaltain korkein. Sen huipulla ymmärrät helposti, miksi Yosemite on Unescon maailmanperintökohde.

Vinkit huippumajoitukseen

1. Fairmont San Francisco
Nob Hillin päällä sijaitseva viiden tähden hotelli tarjoaa maiseman lisäksi loistoa ja historian havinaa. Laurel Court-ravintola ja baari tarjoavat laatua, kuten käsin leikattuja, luonnonmukaisia ja dry aged -kuivattuja ja –mureutettuja pihvejä. Hotellin huoneet ja sviitit ovat klassisen elegantteja. (lisätietoja: fairmont.com)

2. Hotel Zetta
Tämä Viceroy –brändin alla toimiva, moderni boutique-hotelli trendikkäällä Union Squaren alueella pitää sisällään yksilöllisesti suunniteltuja huoneita ja sviittejä, joiden huonekalut ja taideteokset ovat uniikkeja. Lisäksi hotellissa on erittäin tyylikäs baari, ja sen yhteiset tilat on viritetty Piilakson start-up-tunnelman mukaisesti. 

3. The Lodge at Sonoma Renaissance Resort & Spa
Tunnin ajomatkan päässä pohjoiseen San Franciscosta sijaitseva luksusasumus, jossa voi nauttia esimerkiksi välimerellisen Carneros Bistron neljästäsadasta eri viinistä. Ulkona olevassa hulppeassa uima-altaassa tai hotellin kylpylässä voi sitten tarvittaessa virkistäytyä ’rankan’ viininmaistelupäivän jälkeen. (lisätietoja: marriott.co.uk)

Avainsanat: , , , , ,