Moskova tekee kaikkensa valloittaakseen sydämesi

From Russia with Love
Vuonna 2018 on Venäjän vuoro tehdä vaikutus jalkapalloilevaan maailmaan arvokisaisäntänä. Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut, World Cup, järjestetään kesä-heinäkuussa yhdessätoista venäläisessä kaupungissa, ja turnaus on loistava tilaisuus oppia tuntemaan tätä suurta maata paremminkin.

Kaupunki on käyttänyt useita vuosia ja häkellyttäviä määriä rahaa ollakseen valmis silloin, kun turnauksen aloituspotku potkaistaan 14. kesäkuuta, ja Moskovasta tulee maailman jalkapallopääkaupunki, jonka kahdella stadionilla, Luzhnikilla ja Spartakilla, pelattavia otteluita seuraavat miljoonat silmäparit.

Yhteensä Moskovassa pelataan 12 ottelua: turnauksen avausottelu sekä seitsemän muuta lohkovaiheen ottelua, kaksi puolivälierää, toinen välierä sekä loppuottelu. Yhteensä kaupungissa vierailevat muiden ohella siis myös kuudentoista eri maan maajoukkueet sekä niiden kannattajat!

Moskovan keskusta on historiallinen leikkikenttä
Kaupungin keskustassa on helppo kuluttaa aikaa. Siellä sodan kauheuksista muistuttavat rauniot ovat rintarinnan loisteliaan yltäkylläisyyden kanssa. Voit aloittaa vaikka Bolshoi-teatterin kierroksella, jonka aikana pääset kokemaan teatterin upean lavan ja aulan. Sen jälkeen voit jalkautua kaupungin vanhoille kaduille aistimaan tunnelmaa. Syö aamiaista Ritz-Carltonissa – hotellin yläkerran ravintolasta on parhaat näkymät kaupungin yli.

Punainen tori on ehdottomasti näkemisen arvoinen, kuten myös kävely sieltä Kremliin. Juuri ennen Kremliin saapumista kävelet aivan Kremlin muurin juurella olevan Alesanterin puiston läpi. Aleksanterin puisto luotiin varhain 1800-luvulla ja sijaitsee Neglinnava -joen äärellä. Joki on maanalainen; se peitettiin puiston luomisen yhteydessä. Punaista toria lähimpänä olevan sisäänkäynnin luota voit löytää tuntemattoman sotilaan haudan, muistomerkin toisessa maailmansodassa menehtyneille sotilaille. Kremlin sisäänkäynti on myös osa Aleksanterin puistoa.

Aleksanterin puisto

Kreml – matka halki Venäjän historian
Paikallinen opas on hyvä olla, mikäli vierailet Kremlissä. Upeat rakennukset ja katedraalit ovat täynnä tarinoita – paikallinen osaa jakaa nämä tarinat kanssasi; varaa tähän runsaasti aikaa. Torin katedraalit ovat ulkoa varsin vaikuttavia, mutta sisältä ne ovat suorastaan hämmästyttäviä. Täällä alkoivat ja loppuivat maan suurten prinssien ja tsaarien elämät. Heidät kastettiin ja vihittiin Neitsyt Marian Ilmestyskirkossa, kruunattiin Uspenskin katedraalissa ja haudattiin Arkkienkelin katedraalissa.

Kremlissä kannattaa vierailla hiukan myöhemmin päivällä, jotta rakennuksista pääsee nauttimaan upeassa iltavalaistuksessa. 

Kreml

Arbatskayan metroasema

Taiteellinen maanalainen
Kannattaa pistäytyä myös maan alla Moskovan metrossa, joka on täynnä suurenmoista, kaunista venäläistä taidetta. Pyri välttämään neljältä iltapäivällä alkavaa ruuhka-aikaa. Koko metro on pala Neuvostoliiton aikaista taidehistoriaa, asiaankuuluvine sosialistista realismia edustavine symboleineen. Moskovan metrosta löytyy esimerkiksi upeita lasi- ja mosaiikkitaideteoksia, joiden keskiössä ovat ylpeät ja iloiset venäläiset tehdas- ja maataloustyöntekijät.

Turistien iloksi metrossa on muuten nykyisin kyltit myös englanniksi. ja esimerkiksi tietoa metrolla liikkumisesta lentokentälle on jaettu lattiassa. Melkoinen taideteos jo itsessään!

Katutasolle palatessa on aika tutkia Arbatin kävelykatuja. Vanhasta kaupunginosasta löytyy monia vaikuttavia rakennuksia sekä runsaasti matkamuistomyymälöitä ja vilkkaita katuja.

Kokeile kylmän sodan aikaista elämää
Moskova tarjoaa myös mahdollisuuden nähdä, millaista elämä kaupungissa oli kylmän sodan aikaan. Valtaisassa, kuusikymmentäviisi metriä maan alapuolella sijaitsevassa bunkerissa sijaitsee Bunker 42-museo. Museokierros alkaa kierroksenvetäjän tervetulotoivotuksilla, joiden yhteydessä vierailijoille annetaan pääsyliput, jotka ovat identtisiä bunkkerissa kylmän sodan aikaan työskennelleiden ihmisten henkilökorttien kanssa. Hissi, joka on alkuperäinen, vie vierailijat syvälle maanpinnan alapuolelle, missä kierretään jalkaisin yli tunnin ajan Bunker 42:a, joka rakennettiin vuonna 1955 Neuvostoliiton ydinaseohjelman strategiseksi päämajaksi. Koet, millaista täällä kylmän sodan aikaan työskennelleiden ihmisten elämä oli ja lisäksi kuulet lisää ydinaseohjelman teknisistä yksityiskohdista, atomipommin historiasta sekä ydinaseista nykypäivänä.

Bunkkerissa on myös mahdollista järjestää tapahtumia ja lisäksi siellä on pieni ravintola.

Runsaasti kulttuuria ja taidetta
Mikäli olet kiinnostunut historiasta tai taiteesta, varaa vähintään päivä tai kaksi museovierailuille. Aloita Punaisen torin pohjoislaidalla, Pyhän Vasilin katedraalia vastapäätä olevasta Historiallisesta museosta. Museo avattiin vuonna 1894 Aleksanteri kolmannen kruunajaisten kunniaksi.

Historiallisesta museosta voit palata takaisin Punaiselle torille ja kävellä Tretyakov -galleriaan. Ihanalla kävelymatkalla ylität Moskova-joen Moskoveretsky-siltaa kulkien.

Tretyakov -galleria on täynnä venäläistä taidetta. Lisäksi voit siellä sammuttaa nälkäsi syömällä laadukkaan ja edullisen, venäläisiä perinteitä kunnioittavan aterian gallerian ravintolassa.

Moskovasta löytyy myös modernia taidetta, jonka ystäville uusi modernin taiteen museo, Garage, on pakollinen kohde. Se sijaitsee Gorkin puistossa, joka avattiin vuonna 1928 osana avantgarade -arkkitehti Kontantin Melnikovin kehityssuunnitelmia. Gorkin puistossa vieraillessasi saatat myös päästä nauttimaan puiston 1950-luvulla rakennetussa mökissä järjestettävistä konserteista. Tässä rakennuksessa kaupungin älymystöllä, kuten runoilijoilla, kirjailijoilla, ja muusikoilla oli tapana tavata.

Kaviaaria, cocktaileja – ja enemmän

Cocktaileja ja illallinen näkymillä
Aika cocktailille. Hyvä paikka nauttia virvokkeista on kaupungin liikekeskustassa sijaitseva Swissotel Krasnye Holmy. Hotellin lounge, joka on kaupungin korkeimpia paikkoja, tarjoaa sellaiset panoraamanäkymät kaupungin yli, että ilman juotavaakin saattaa juopua.

Mahtava näkymä, loistavaa ruokaa, erinomaiset hinnat
Uniikki Karlson-ravintola on jokseenkin omituinen: se sijaitsee tylsän näköisen toimistorakennuksen yläkerrassa. Ulkonäkö kuitenkin hämää: ravintolasta on tyrmäävä näkymä Moskovasta. Karlsonista saa maukasta ruokaa, erittäin hyvää viiniä, ja loistava sisustus luo ainutlaatuisen tunnelman. Kuumana päivänä illallinen kannattaa luonnollisesti nauttia ravintolan terassilla, josta on näkymä Kremliin, auringonlaskun päättäessä päivän.

Mikäli haluat järjestää työyhteisöllesi tapahtuman, Karlson tarjoaa muun muassa ruoanlaittotunteja ja muita tapahtumia.

Ravintola Karlson

Café Pushkin
Älä jätä Moskovaa taaksesi vierailematta elämäntäytteisessä Café Pushkinissa. Café Pushkin sijaitsee upeassa barokkirakennuksessa ja toimii kuin aikakone, joka vie vierailijansa takaisin aristokraattiseen Moskovaan. Kahvila löytyy Tverskoy-bulevardilta, mikä 1700-luvun loppupuolella oli kaupungin eliitin tapaamispaikka. Jos kahvilan ovelta olisi lähtenyt kävelemään pitkin bulevardia, olisi usein voinut törmätä esimerkiksi runoilija Alexander Pushkiniin, sillä hän vietti tällä alueella suurimman osan ajastaan. Lisäksi kirkko, jossa Pushkin ja hänen vaimonsa menivät naimisiin, on bulevardin varrella.

Tutki muita MM-kilpailuiden isäntäkaupunkeja
Maailmanmestaruuskilpailut tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden tutustua myös muihin venäläisiin kaupunkeihin. Jos haluat tarttua tilaisuuteen, pidennä vierailuasi ja kerää niin paljon muistoja, kuin mahdollista. Moskovan lisäksi turnauksen isäntänä toimii kymmenen muuta kaupunkia:

Kaliningrad
Kauniin arkkitehtuurin lisäksi kaupungista löytyy esimerkiksi kuuluisan filosofin Immanuel Kantin hauta, sekä bunkkerimuseo.

Pietari
Suosittelemme kävelyä Nevski prospektilla, vierailua Talvipalatsiin sekä visiittiä Pietari-Paavalin linnoitukseen.

Nižny Novgorod
Vierailu puisessa arkkitehtuurimuseossa kannattaa. Lisäksi 3 500 metriä pitkä köysirata-ajelu tarjoaa hienot näkymät.

Jekaterinburg
Jekaterinburg on Euroopan ja Aasian välissä sijaitsevan Uralin alueen kulttuurillinen keskus. Tutki kaupungin keskustaa ja vieraile vuonna 2004 valmistuneessa Kaikkien pyhien kirkossa. Kirkko, joka tunnetaan myös nimellä Kirkko veren päällä, sijaitsee paikalla jossa Venäjän viimeinen tsaari, Nikolai II ja hänen perheensä teloitettiin vuonna 1918.

Kazan
Tämä yli tuhat vuotta vanha kaupunki on pakko nähdä. Kauniin, sekä idästä että lännestä vaikutteita saaneen kaupungin linnoitus kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon.

Saransk
Mordvanissa sijaitsevassa Saranskissa voi oppia lisää tästä mielenkiintoisesta alueesta vierailemalla kaupungin kansankulttuurin museossa.

Samara
Plotshchad Slavy -torilta on loistava näkymä Volgalle. Täällä pääset myös käymään Stalinin bunkkerissa.

Volgograd
Aikaisemmin Stalingradina tunnettu kaupunki on kuuluisa sotaisasta historiastaan ja monista muistomerkeistään. Stalingradin taistelu oli toisen maailmansodan käännekohtia.

Rostov-na-Donu
Portti Pohjois-Kaukasiaan on vihreä kaupunki, jossa on monia hienoja puistoja. Kaupunki tunnetaan myös kulttuurielämästään, jonka juuret ovat kasakoiden kulttuurissa.

Sotši
Sotši sijaitsee Mustanmeren rannalla ja tunnetaan parhaiten vuoden 2014 talviolympialaisten isäntäkaupunkina. Kaupunginmuseo avattiin samana vuonna. Suosittelemme vierailua Stalinin kesäresidenssiin eli ’ Datšaan’, joka toimii nykyisin museona.

Lue myös: The Gameplan: Your seven-point prep list for 2018 FIFA World Cup Russia

                        

Avainsanat: , , , ,