2019 Global Travel Forecast: Talouskasvu nostaa lento- ja hotellihintoja ensi vuonna

Global Business Travel Associationin (GBTA) sekä CWT:n nyt.viidettä kertaa julkaisema, vuosittainen Global Travel Forecast -ennuste arvioi matkustuskustannusten kasvavan vuonna 2019. Hotellihintojen ennustetaan kasvavan 3,7 % ja lentohintojen 2,6 %. Hintoja nostavat maailmantalouden kasvu sekä öljyn hinnan nousu.

Ennusteen laatimisen mahdollistaa Carlson Family Foundation.

”Suurin osa isoista markkina-alueista on menossa oikeaan suuntaan, mutta maailmantalous kohtaa silti joitain riskejä, kuten protektionismin nousu, kauppasotien uhka, sekä Brexitin aiheuttama epävarmuus”, sanoo Michael W. McCormick, GBTA:n johtaja. ”Tämän ennusteen avulla matkustushankinnoista vastaavat henkilöt ovat paremmin perillä globaalista markkinatilanteesta sekä tärkeimmistä hintojen muutoksia aiheuttavista tekijöistä. Onnistuneiden hankintapäätösten kannalta on hyvä seurata jatkuvasti muuttuvaa maailmaa ja myös reagoida muutoksiin tarvittaessa.”

”Hintojen odotetaan nousevan useilla markkinoilla siitäkin huolimatta, että inflaatio pysyy alhaisena”, sanoo Kurt Ekert, CWT:n pääjohtaja. ”Raportti esittelee tähän johtavia syitä ja antaa yleiskuvan siitä, mitä odotamme markkinoilla tapahtuvan. Se sisältää myös tarkkoja suosituksia, joista on matkustuksesta vastaaville ihmisille apua tulevissa neuvotteluissa.”

Liikematkatoimisto CWT:n sekä maailmanlaajuisen liikematkustuksen äänitorven Global Business Travel Associationin ennuste vuodelle 2019 tutkii myös sitä, millaiset trendit ja kehityssuunnat muokkaavat liikematkustusta tulevaisuudessa.

”Liikematkustuksen tulevaisuuden näkymät voidaan tiivistää kiihtyvän personoinnin ympärille. Mobiiliteknologia, tekoäly, koneoppiminen sekä ennustavat analyysit tulevat kaikki muokkaamaan alaa,” kertoo Ekert. ”Onnistuminen on sidottu teknologiaan, ja teknologian keskiössä ovat pitkälle kehittyneet datan käsittelymetodit.”

Lentomatkustusennusteet vuodelle 2019

Lentoalaa muuttaa erityisesti todella pitkien lentojen tuleminen markkinoille ja lisääntyvä kilpailu halpalentoyhtiöiden puolella. Uusia halpalentoyhtiöitä syntyy koko ajan ja ne kilpailevat nyt myös kaukolentojen markkinoista. Lisäpainetta alalle tuo lentoyhtiöiden NDC, New Distribution Capability –hanke, jolla pyritään luomaan uusia jakelukanavia.

Lentojen hintojen odotetaan nousevan. Tämä johtuu esimerkiksi öljyn hinnan noususta, lentäjäpulan aiheuttamasta tiukasta kilpailutilanteesta, mahdollisista kauppasodista sekä lisääntyvästä hintasegmentoinnista, jolla pyritään suurempiin tuottoihin.

 • Aasian ja Tyynenmeren alueella odotetaan 3,2 prosentin nousua lentohintoihin. Kiinassa kysyntä pysyy korkeana, ja vuoteen 2020 mennessä maan odotetaan olevan maailman suurin lentomatkustusmarkkina. Vuonna 2019 lentojen määrän odotetaan kasvavan 3,9 %. Kiina ei kuitenkaan ole ainoa kasvualue. Suurmimassa osassa alueen maita hintojen odotetaan nousevan, erityisesti Uudessa-Seelannissa (7,5 %) sekä Intiassa (7,3 %). Intian odotetaan kasvavan maailman suurimmaksi ilmailumarkkinaksi vuoteen 2025 mennessä, jolloin lentokenttien käyttö ylittää kapasiteetin. Ainoa poikkeus tällä alueella on Japani. Hintojen uskotaan laskevan 3,9 %, mikä johtuu vuoden 2020 Olympialaisiin valmistautuvan maan kapasiteetin kasvusta.
 • Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan alueella ilmailun uskotaan kasvavan läntisessä Euroopassa, missä hinnat nousevat 4,8 %. Erityisesti hinnat nousevat Norjassa (11,5 %), Saksassa (7,3 %), Ranskassa (6,9 %) sekä Espanjassa (6,7 %). Hintojen odotetaan laskevan Itä-Euroopassa (- 2,3 %) sekä Lähi-idän ja Afrikan alueella (- 2 %).
 • Latinalaisessa Amerikassa hintojen odotetaan laskevan 2 % vuonna 2019. Tästä huolimatta Meksikossa odotetaan 0,1 % kasvua, Kolumbiassa 1,2 % kasvua ja Chilessä 7,5 % hintojen nousua.
 • Pohjois-Amerikassa hintojen odotetaan nousevan vain 1,8 % ennusteemme mukaan. Yhdysvalloissa lentoyhtiöt arvioivat tilannettaan uudelleen, jotta pystyvät vastaamaan kysyntään oikein, mikäli Yhdysvaltain kauppasuhteet sen liittolaisten ja muiden maiden välillä muuttuvat. Yhdysvalloissa lentokapasiteetin ennustetaan laskevan entistäkin pirstaloituneemman hintahaitarin vuoksi. Paikkoja poistuu premium economy- ja basic economy –luokista, kun lentoyhtiöt tavoittelevat parempia tuloksia. 

Hotelliennusteet vuodelle 2019

Hotellien hintoja nostaa pääasiallisesti lisääntyvä lentomatkustus, mikä kasvattaa hotellihuoneiden kysyntää. Myös teknologialla on oma osansa. Hotellit tuovat markkinoille uusia tapoja, joilla hotellivieraiden yöpymiskokemusta voidaan aiempaa paremmin personoida. Samanaikaisesti edelleen kasvava mobiililaitteiden käyttö tarkoittaa sitä, että yritysten kannattaa tarjota työntekijöilleen mobiilisovelluksia, joiden avulla myös matkustussäännön mukaiset majoitusvaraukset onnistuvat.

Fuusioiden uskotaan hotellialalla jatkuvan. Lisäksi kalliimpien hotellien uskotaan kilpailevan keskihintaisten hotellien kanssa aiempaa tiukemmin johtuen erityisesti nuorten matkustajien kiinnostuksesta boutique -hotelleihin.

 • Aasian ja Tyynenmeren alueella hintojen uskotaan nousevan 5,1 %. Alueella on kuitenkin suurta hajontaa: hintojen uskotaan laskevan Japanissa 3, 2 %, kun taas Uudessa-Seelannissa on odotettavissa 11,8 % nousu. Vuosina 2019 ja 2020 kapasiteetin uskotaan kasvavan Australiassa ja lisäävän maan hotellitarjontaa 3,4 % kumpanakin vuonna. Indonesiassa Swiss-Belhotel International pyrkii kasvattamaan halpahotellibrändiään, Zest Hotelsia, ja kolminkertaistamaan omistamiensa kiinteistöjen määrän. Singapore panostaa teknologiaan, ja ns. älyhotellit tulevat lisääntymään. Thaimaassa eletään optimismin aikakautta, kun pitkään kestänyt poliittinen epävakaus on päättynyt.
 • Majoitusnäkymät Euroopan, Lähi-idän sekä Afrikan alueella vastaavat lentomatkustuksen näkymiä. Länsi-Euroopassa hotellien hintojen uskotaan kasvavan 5,6 %, kun taas Itä-Euroopassa on odotettavissa 1,9 % lasku, ja Lähi-idässä sekä Afrikassa 1,5 % hintojen lasku. Euroopassa hinnat nousevat myös hotelleissa kaikista eniten Norjassa (11,8 %). Kakkosena on Espanja (8,5 %) jonka odotetaan ohittavan Yhdysvallat maailman toiseksi suosituimpana matkakohteena. Seuraavaksi eniten hintojen ennustetaan nousevan Suomessa (7,1 %) sekä Ranskassa ja Saksassa (6,8 %).
 • Latinalaisessa Amerikassa hotellihintojen uskotaan laskevan 1,3 %. Argentiinassa hinnat laskevat 3,5 %, Brasiliassa 1,9 % ja Kolumbiassa 0,7 %. Hinnat sen sijaan nousevat Chilessä (6,4 %), Perussa (2,1 %) sekä Meksikossa (0,6 %).
 • Pohjois-Amerikan osalta Kanadassa hinnat noussevat 2,1 – 5 % ja Yhdysvalloissa 2,7 %.

Maakuljetusennusteet vuodelle 2019

Maakuljetusten hintojen ennustetaan ensi vuonna kasvavan vain 0,6 % Pohjois-Amerikassa ja pysyvän nykyisellään muilla alueilla. Uskomme kuitenkin, että viimeistään vuoden 2019 viimeisellä kvartaalilla autovuokraamot pyrkivät tietoisesti nostamaan hintoja.

Vuonna 2019 matkustajien odotetaan suosivan mobiiliapplikaatioilla toimivia kyytipalveluita. Lisäksi mielenkiinto luotijunia kohtaan on laantumassa johtuen junaverkoston suurista kustannuksista ja jakelujärjestelmien alhaisesta teknologiatasosta.

Mobiili liikkuvuus tulee kasvamaan. Tarvittaessa käyttöön otettavat, jaetut, sähköllä toimivat ja internet-yhteyteen ja –verkkon kytketyt autot kasvattavat kaikki tulevaisuudessa suosiotaan. Viimeksi mainituilla autoilla ja niihin liittyvillä teknologioilla on mahdollisuus mullistaa jopa koko autoteollisuus.

 • Aasian ja Tyynenmeren alueella hinnat pysyvät ennallaan. Muutamia poikkeuksia ovat Uusi-Seelanti (4 % kasvu), Intia (2,7 %) sekä Australia (2,4 %). Kiinassa jättilmäinen Didi Chuxing panostaa valtavasti itse itseänsä ajaviin autoihin. Uber myi Kaakkois-Aasian liiketoimintansa singaporelaiselle Grabille tänä vuonna, ja indonesialainen Go-Jek laajentaa Vietnamiin, Thaimaahan, Filippiineille, sekä Singaporeen.
 • Euroopassa, Lähi-idässä sekä Afrikassa hintojen odotetaan pääosin pysyvän ennallaan. Suomessa, Ranskassa, Saksassa ja Espanjassa hintojen ennustetaan kuitenkin nousevan kussakin yli 4 %. Yhdistyneessä kuningaskunnassa on odotettavissa 3 % nousu ja Tanskassa 2 %. Norjassa hinnat nousevat taas muita enemmän, ennusteen mukaan 10 %. Sen sijaan Ruotsissa hinnat tulevat laskemaan jopa 13,9 % ja Belgiassakin hieman (0,9 %).
 • Myös Latinalaisessa Amerikassa hinnat pysyvät pääosin nykyisellään. Argentiinassa on odotettavissa 9,7 % lasku ja Brasiliassa 5, 4 % lasku, Meksikossa puolestaan 0,3 %. Chilessä hinnat nousevat 3,1 %.
 • Pohjois-Amerikassa kokonaisuutena hinnat nousevat 0,6 %. Kanadassa nousu on suurinta, 3,6 %. Yhdysvalloissa Audin omistama mobiilisovellukseen perustuva autonvuokrauspalvelu Silvercar, tulee jatkamaan laajentumistaan. Silvercar on ensimmäinen autonvuokrauspalvelu, joka toimii ilman mittavia paperitöitä ja jonotusta.

Tarkempia tietoja saat lataamalla 2019 Global Travel Forecastin kokonaisuudessaan tästä linkistä.

Lisätietoja 2019 Global Travel Price Forecast -ennusteesta

Ennusteen tiedot perustuvat:

 • talous- ja markkinatutkimusyritys Rockportin ja GBTA:n kehittämän tilastolliseen malliin, joka arvioi historiallista hintakäyttäytymistä ja sen perusteella tekee arvioita tulevaisuuden hinnoista,
 • CWT:n ja CWT Solutions Groupin markkinakohtaiseen tuntemukseen sekä matkailualan asiantuntemukseen,
 • Moody’s Analyticsin, Kansainvälisen valuuttarahaston tutkimusosaston, Yhdistyneiden kansakuntien, sekä muiden johtavien organisaatioiden kautta saatuihin tietoihin.

 

Avainsanat: , , ,